In het mooie zuidwesten van Noord-Brabant ligt educatieve aromatische plantentuin Heerlijkheid De Levensboom. De tuin en het terrein vormen de campus van Kicozo.
Tijdens de scholingen en workshops kunnen cursisten door de tuin wandelen en kennismaken met de tientallen vaste planten, struiken, bomen, tropische potplanten en met alle wilde planten die in de weide groeien en bloeien.
Madeleine en Kees hebben zich de afgelopen twee jaar vooral gericht op het uitbreiden van de collectie planten en bomen waarvan aromatische grondstoffen uit de AromaZorg c.q. aromatherapie worden gewonnen of waarvan de bloemen speciaal gewaardeerd worden door bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders.
Bij de inrit naar het terrein valt de oude voerplaat op die nu als parkeerplaats dient. Je komt langs de grote grove den, die geflankeerd wordt door rozen en vlier. Achter de compostberg groeien levensbomen en worden komende winter een lariks en diverse soorten sparren geplant.
Voor de erfgrens van beukenhaag hebben we eucalyptusbomen geplant. Ook de berk is natuurlijk aanwezig, net als hazelaars en vlinderstruiken. De witte geurende magnolia staat op de grens tussen parking en kikkerpoel met kalmoes, daar waar de grote oude olijfboom tegen de destilleerschuur leunt.
In de weide vindt je naast grassen ook St. Janskruid, margrieten, duizendblad en wilde peen. Komend voorjaar hopen we voor het eerst wilde narcisjes en tulpjes te kunnen begroeten.
Naast de oude oprit, waarlangs grote oude kastanjes staan – die in mei zeer gewaardeerd worden door zoemende eters – ligt een deel van de tuin lekker beschut door beukenhaag. Daarachter waakt onze engel over de pepermunt en citroenmelisse. Kees en ik zitten graag op het terras aan de voet van de engel en genieten van alle planten en bloemen om ons heen.
Een flink stuk van dat gedeelte is beplant met duindoorn, wilde rozen, amandel, smeerwortel en avocado. Daar tussendoor zaaien zich de teunisbloemen vrolijk uit. Ze geuren heerlijk in de vroege schemering.
In dit deel van Heerlijkheid De Levensboom staat ook de jeneverbes naast de majestueuze kurkeik en vlakbij de kweepeer, die laatsten dierbare erfenissen uit de tijd dat Steve en ik er vergeten fruit en andere nutplanten hadden staan. Er staan ook aromatische keukenkruiden zoals rozemarijn, tijm, knoflook, venkel, selderij en maggiekruid. Wilde bramen proberen de macht te grijpen maar worden door ons wel wat in toom gehouden. En lekker zijn ze wel hoor.
Er vlakbij groeien en bloeien rozen naar hartelust, alweer een dierbare herinnering, maar dan aan mijn vriendin Rosemarie Lugthart. Verder vindt je hier geurende anjers, seringen en kamperfoeli.
Volg ik dan het pad langs de kop van de grote natuurvijver, vooral in de late zomer, dan geniet ik vaak minutenlang van de vele bijen en vlinders op de bloeiende oregano. In de natte weide bloeit rolklaver en moerasspirea door het riet en de lisdodden heen. Ze geven beschutting aan de meerkoetjes en kikkers en bieden voeding aan de vele vissen, waterjuffers en libelle’s.
Daarna volgt een heerlijk geurig pad langs de helicryse, lavendel, bergsteentijm, Florentijnse lis, salie en tijm. Ook hier gaat het goed met de melisse en venkel. Een grote 20 jaar oude eucalyptus torent boven de Damascener roos en lavandin uit. Een klein zitje nodigt uit om even te rusten en gewoon te genieten van de geuren, kleuren en geluiden.
Verder wandelend kom je in een ouder deel van de tuin met veel grote volwassen bomen en struiken, waaronder de balsemboom en toverhazelaar. In een hoekje van de tuin ligt een heilig plekje verscholen. Het grote kruis komt uit een brocante winkel in de Ardennen. Het staat er al sinds 2005 symbool voor kracht en vertrouwen, voor het heilige van het leven. Verdere voorwerpen zoals grote stenen, een stronk en lantarens symboliseren dierbaren die er niet meer zijn.
Het pad leidt verder, via de volledig door bloeiende klimop (bijen halen hier hun laatste nectar voor de winter) overgroeide schuur en gezellige terrasjes met insectenhotel, terug naar de weide en het woonhuis en de school.
Langs de vele terraspotten met citrusbomen, mimosa, mirte en wintergroen kan dan weer de parkeerplaats, met de charmante lavendeloverkapping bereikt worden.
Deze échte heerlijkheid werd door Madeleine Kerkhof, samen met haar toenmalige echtgenoot Stephen Knapp Hayes aangelegd in 2005 waar eens een grote siertuin lag. Na het overlijden van Stephen in 2011 zorgde Madeleine zelf voor de tuin, sinds 2013 ondersteund door vrijwilliger Jan Olsthoorn. Vandaag de dag is Madeleine gelukkig hertrouwd met Kees Kerkhof, die net zo’n grote passie voor de tuin heeft. Gedrieën zorgen zij met veel liefde voor Heerlijkheid De Levensboom.
Elk seizoen is er wel iets spannends te beleven voor cursisten en bezoekers. We geven ook workshops en rondleidingen op verzoek, dus mail ons gerust voor meer informatie![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]